MEHHIKO, Puerto Vallarta

Hinnad al.

1799€

reisija kohta

Uuel talvehooajal 2018/2019 pakume põnevat Mehhiko, Puerta Vallarta piirkonna troopikareisi.
Reis toimub: 14.02.2019–28.02.2019


Lennud: Finnairiga läbi Helsingi. Tallinn-Helsingi lennuaeg u 35 min, Helsingi-Puerto Vallarta u 12,5 t

Lennujaamatransfeerid: Puerto Vallarta lennujaam-Puerto Vallarta hotellid olenevalt asukohast u  2-20 km,  transfeeri kestus u 10-40 min


Soodushind al 1799 eurot ühele reisijale kaheses toas. Tavahind on 1999 eurot.

 

Askeetlikud mäed ja palmipuudega palistatud rannad
Teretulemast rütmikasse Puerto Vallartasse! Puerto Vallarta on segu mitmekesisusest - askeetlikud mäed ja palmipuudega palistatud rannad, kulinaarsed avastused, vaatamisväärsused ning autentne ja värvikas atmosfäär, mis  tagavad unustamatu puhkuse. Puerto Vallartas, tunnete, et olete jõudnud paradiisi - troopiline päike paitab nahka, arvukad restoranid ja rannabaarid pakuvad meeliülendavaid söögielamusi ning ääretult sõbralikud ja abivalmid kohalikud naudivad külaliste tähelepanu.

Puerto Vallarta hea asukoht Ameca jõe suudmes on soosinud põllumajanduse arengut. Läbi Puerto Vallarta transporditi mägedes asuvate kaevanduste toodangut,  mis omakorda pani väikese külakese jõudsalt kasvama. Tänaseks on Puerto Vallartast saanud arvestatav kuurort, kuhu tullakse ikka ja jälle tagasi puhkama. Mariachi rütmid, võluvad lisco tantsijad, Vaikse ookeani vahused lained ja kuldkollase liivaga rannad on Puerto Vallarta puhkuse lahutamatuks osaks.

Sihtkoha eelised:
-Ehe kohalik atmosfäär, sõbralikud inimesed
-Roheline lopsakas loodus, lummavad päikeseloojangud
-Kaunid rannad, puhas merevesi
-Erineva hinnatasemega lai valik söögikohti igale maitsele

Vaatamisväärsused
Mööda Vaikse ookeani El Maleconi rannajoont kulgev promenaad on Puerto Vallarta üks turistide lemmikpaiku. Rannapromenaadi ääristavad restoranid, baarid, mitmed vaatamisväärsused ja siit avaneb vaade imelisele päikeseloojangule. Nädalalõppudel koguneb siia tänavatoidu müüjaid ja kohalikke tänavakunstnikke.
Nuestra Señora de Guadalupe kirikut peetakse ka Puerto Vallarta tuletorniks. Kauni kiriku torn ilutseb majesteetlikult üle majade katuste. Detsembrikuu esimestel päevadel peetavatel pidustustel toimub kiriku ümbruses mitmeid rahvalikke laulu-ja tantsuüritusi.
Ajalooline keskus ja vanalinna Zona Romantica - siit leiate eest kitsad munakivisillutistega tänavad ja madalad lillevanikutesse uppunud majakesed. Lisaks hulgaliselt restorane ja kohalikke kohvikuid.
Los Muertos - vanalinnas paiknev 100 m pikkune kai on populaarne ajaveetmiskoht nii turistide kui kohalike seas seda nii päeval kui päikeseloojangut nautides. Siit saab  veetaksoga linna lõunapoolsematesse randadesse.
Jardin Botanico Vallarta on Puerto Vallarta lõunaosas paiknev botaanikaaed, kus saab imetleda suurt väljapanekut kohalikest taimedest ja lilledest. Siin on eraldi orhidee-,roosi-, kaktuse-, veetaimede ja sõnajalgade ning puuviljaaed. On olemas restoran ja kauplused. Botaanikaias on jalutamiseks jalgteed ja kõrval olevas jões saab karastava supluse võtta. Avatud iga päev ja siia pääseb mugavalt kohaliku bussi või taksoga.
Rahvuspargid  Los Arcos ja Islas Marietas - lühikese laevasõidu kaugusel Puerto Vallartast paiknevad rahvuspargid on koduks paljudele lindudele ja mereelukatele. Mõlemad saared on ka populaarsed sukeldumis- ja snorkelduskohad.

Aktiivne puhkus
Vaba aja veetmise võimalused on siin piiritud. Siin saab tegeleda nii veespordi-, looduses matkamise- kui ka jalgrattasõiduga. Detsembrist aprillini kogunevad Banderase lahele vaalad. Võimalik on osaleda vaalavaatlus matkadel. Delfiine ja linde näeb kõige paremini Los Arcose ja Marieta saare rahvuspargis. Adrenaliiniannuse  saab Mehhiko pikimal köisraudteel sõites  või pannes ennast proovile langevarju- ja benjihüppel.

Marieta saared
Vaikses ookeanis, Mehhiko lääneranniku läheduses asuvad Marieta saared on tekkinud vulkaanilise tegevuse tagajärjel, siin puudub inimtegevus. Marieta saartest suurim saar jääb Puerto Vallartast u 30 km (linnulennult) ja mandrist u 6,5 km kaugusele.
See ala oli 20. sajandi esimeses pooles militaarkatsetuste korraldamise paik. Militaaraktsioonide tulemusena tekkis saarel hulgaliselt erinevaid süvikuid ja koopaid. 1960. aastate teisel poolel saar puhastati militaarjäätmetest ning seal keelati igasugune inimtegevus. Hiljem kuulutati saar rahvuspargi osaks.
Saarele korraldatakse päevaseid matku, saab snorkeldada, kanuuga sõita. Saare ümbruses elutseb paljudest erinevatest liikidest kalu, mitmest liigist delfiine, merekilpkonni, hiid-sarvikraisid. Võib kohata ka küürvaalu. Suurimaks vaatamisväärsuseks on kindlasti saare varjatud rand, mis asub sügaval peidus. Randa pääseb u 12 m pikkuse veetunneli kaudu. Koopas,kus veetunnel asub jääb u 1,5 m vaba õhuruum, seega pääseb rannani ka kanuuga või ujudes.

Sukeldumine ja snorkeldamine
Soe ja puhas vesi ning rikka floora ja faunaga merepõhi, teeb Banderase lahe piirkonnast populaarse snorkeldus- ja sukelduskoha. Parimat kohad leiab just Los Arcose ja Marieta saare ümbruses. Sukeldumisretki korraldavad ja vastavat varustust laenutavad Vallarta Adventures, PV Sea Dive, Chico's Dive Shop, EcoTours de Mexico, Vallarta Under Sea.

Veesport
Puerto Vallarta randades saab surfata, sõita purjelaua ja SUP-lauaga, laenutada kajakke ja vesiskuutreid, osaleda kalastusretkedel. Matku korraldab ja varustust laenutab nt  Puerto Vallarta Tours.

Hea teada

Arstiabi ja apteek

Puerto Vallartas on mitmeid apteeke, alati on avatud ka valveapteek. Arstiabi vajaduse tekkimisel pöörduge oma hotelli vastuvõttu. Puerto Vallarta piirkonnas on mitmeid haiglaid ja arstipraksiseid.

Raha ja krediitkaardid
Rahvusvahelisi krediitkaarte aksepteeritakse enamikes restoranides ja poodides. Sularahaautomaatidest saab välja võtta ka sularaha (esineb vahel katkestusi). Reisile soovitame siiski võtta kaasa ka sularaha. Eurosid saate vahetada kas pamgas, valuutavahetuses või hotellis.

Reisile kaasa
Soovitame kaasa pakkida mugavad jalanõud ja ka pikkade varrukatega riietuseseme jahedamateks õhtuteks. Puerto Vallartas on head ostlemisvõimalused kui midagi hädavajalikku peaks maha ununema.

Jootraha
Mehhikos on kombeks hea teeninduse eest anda teenindajale jootraha. Tavakohaselt antakse baaris ja restoranis hea teeninduse eest 5-10 % jootraha. Samuti võib jätta väikese jootraha hotelli toateenijale, taksojuhile.

Suitsetamine
Jalisco osariigis on suitsetamine hotelli rõdul ja avalikes kohtades keelatud. Puerto Vallarta hotellides suhtutakse sellesse keeldu natuke leebemalt. Täpsema info saate oma hotelli vastuvõtust.

Transport:
Keskuses on kõige mugavam liigelda jala. Majutudes kesklinna hotellides, ei olegi muud liiklusvahendit vaja. Hõlbus on liigelda ka ööpäev läbi sõitvate busside ja taskukohaste hindadega taksodega. Taksod on kergesti tänavalt kätte saadavad. Bussisõit on soodne, kohalik Puerto Vallarta bussipilet maksab alla euro. Kohalike bussidega pääseb nt Nuevo Vallartasse, Punta de Mitasse ja Sayulitasse.

Lennujaamatransfeer
Majutusega paketi ostnud reisijatel on transfeer lennujaamast hotelli hinna sees.

Lennujaam: Gustavo Diaz Ordaz
Transfeeri pikkus: olenevalt hotelli asukohast u 2-20 km
Transfeeri kestus: olenevalt hotelli asukohast u 10-40 min

Lastele
Nuevo Vallartast u 15 km kaugusel asub Aquaventuras veepark, kus on 10 veeliumäge, laiskjõgi. Park on avatud iga päev ja sinna pääseb Puerto Vallartast kas kohaliku bussi või taksoga.
Las Animas seikluspark asub Puerto Vallarta lõunaosas. Rannas roheluses paiknevas seikluspargis on mitmed köisteid, laskumisi, rippsildu, ronimis- ja turnimisseinu. Parki pääseb veetaksoga Boca de Tomatláni või Los Muertosi kailt.

Tekiila
Tekiila on kange (38-50%), läbipaistev, kergelt kibe alkohoolne jook, mida peetakse Mehhiko rahvusjoogiks. Tekiilat valmistatakse tekiila agaavist ja selle valmistamiseks sobib vaid üks agaav kõigist teadaolevaist liikidest - sinine agaav - Agave tequiliana Weber Azul. Vastvalt riiklikele määratlustele toodetakse ehtsat tekiilat ainult kindlalt piiritletud 200 km² suurusel maa-alal Mehhiko edelaosas Jaliscos. Lisaks Jaliscole, mis on parim ja vanim teadaolev sinise agaavi kasvupiirkond, hõlmab see veel nelja regiooni: Guanajuato, Tamaulipas, Nayarit, Michoacan.
Tequila linn ja jook on mõlemad saanud oma nime tequili suguharult, kes asustasid neid paiku enne asteekide vallutusi. Kokku valmistatakse 35 marki tekiilat - arv on täpselt teada, sest tekiila tootmine Mehhikos on range riikliku kontrolli all.

Toorelt on taime viljaliha mürgine, ohutuks ning suhkrurikkaks muutub see alles küpsetamise või kuumutamise käigus. Agaavi täielikuks küpsemiseks kulub 8-12. a. Tekiila valmistamiseks kasutatakse mitte agaavi vilja - õitsemise järel moodustuvat seemnekoda varre tipus, vaid hiiglaslikku ananassi meenutavat piñat - küpse agaavitaime paksenenud juurekaela ja varrekodarikku. Vilja valmimisest annavad märku taime tumenev kuni kastanpruun värvitoon ning lehtedele ilmuvad punakad täpid.
Koristusküps piña on ligikaudu paari meetri kõrgune ja kaalub 40-80, vahel ka üle 100 kg. Nende kogumise ja okkaliste lehtede eemaldamisega, mis on suurt füüsilist jõudu eeldav käsitsitöö, tegelevad vilunud jimadorid, kes on võimelised töötlema üle tonni saaki päevas.
Korjatud, puhastatud ja pooleks või neljaks lõigatud piña'sid küpsetatakse 2-3 ööpäeva 90 °C juures, mille toimel suhkrustub neis sisalduv tärklis. Jahtumise järel purustatakse piñad ühtlaseks massiks, leotatakse ning filtreeritakse. Tulemuseks on aquamiel - meevesi, mis jäetakse peale pärmi ja suhkru lisamist 2-3 kuni 12 ööpäevaks fermenteeruma. Saadud agaaviveinivirret, mille alkoholisisaldus on 5-9%, destilleeritakse kaks korda.

Klassikalisi tekiilakokteile on kaks:
Tequila sunrise: koostisosadeks on apelsinimahl, tekiila ja Grenadine siirup, jää.
Margarita: koostisosadeks on laimimahl, Triple Sec liköör, jääpuru ja tekiila.

Toidukultuur
Mehhiko on suur maa ja selle kööki üheselt määratleda on raske. Igas osariigis on oma variatsioonid kohalikust toidust. Autentse Mehhiko köögi nautimiseks tuleb Mehhikos kindlasti ise ära käia!
Ajalooliselt on Mehhiko köök alguse saanud maiade, asteekide ja teiste kohalike indiaanihõimude toidukultuurist. Põhitoiduaineteks olid mais, avokaado, kartul, maguskartul, tomat, oad, erinevad piprad, kõrvits, banaan, mango, ananass, kakao ja šokolaad, kalkun, kala ja mereannid. Hispaania vallutajad tõid kaasa kana-, sea- ja veiseliha, piima, juustu, munad. Hakati viljelema riisi- ja nisukasvatust. Iidsed mehhiko kultuurid pärandasid praegustele põlvkondadele kaks väga tähtsat toiduainet oma köögist: mais ja piprad. Maisi üks põhilisemaid kasutusalasid on nt tortiljad e Mehhiko panikook.Neid on ka väga erinevaid olenevalt valmistusviisist:
quesadilla - juustu ja muude komponentidega täidetud, pooleks murtud ja mõlemalt poolt praetud nisutortilja.
burrito - täidetud ja rulli keeratud ahjus küpsetatud nisutortilja.
enchilada - täidetud, rulli keeratud, kastmega kaetult ahjus üleküpsetatud maisitortilja.
taco - krõbe maisitortilja praetakse õlis U-kujuliseks, täidetakse kastmega segatud lihaga. Olemas ka nn. pehme taco versioon, sel juhul kasutatakse nisutortiljat.
Tortiljasid süüakse iga toidukorra ajal ja kasutatakse tihti nugade-kahvlite asemel.

Reisikorraldaja: AURINKO

Üldinfo

Liitu meie uudiskirjaga

© Emeraude Reisid

Vana Viru 4 10111 tallinn  Tel 5177181

REG. N 12409243    KM N. EE101607742