top of page

Loe Blogi

Maroko- moeikoon Yves Saint Laurent, muinasjutuline Jemaa el-Fna väljak ja kreemine avokaado salat


Keedan tassikese piparmünditeed, maiustan mesiste Maroko datlitega ja jagan muljeid minu viimasest külaskäigust Marokosse. * Kas teadsite, et Maroko ja Marrakech inspireerisid suurt Prantsusmaa moeloojat Yves Saint Laurent´i? * Kas teadsite, et Marrakechi põrgulaadse ja lärmaka peaväljaku Jemaa el-Fna avastamine sobib lastega peredele ja on täiesti turvaline? * Kas teadsite, et parima avokaadosalati saab Maroko külmpressitud argaaniaõliga? * Kas teadsite, et Maroko datlid on ühed parimad maailmas ja kohalik piparmünditee on segatud rohelise teega? Yves Saint Laurent- moegeenius, keda inspireeris Maroko! Maroko, see on välja valitud maa! Seda kinnitas juba 1966. aasta veebruaris alanud seiklus, millal prantsuse maailmakuulus disainer Yves Saint Laurent koos oma partneri Pierre Berge´ga külastasid esmakordselt Maroko uhke arhitektuuriga kontrastiderohket linna Marrakech. Nende suurimaks kireks oli linn ise ja ka sealsed kohalikud avala hingega elanikud. Ei läinud kaua aega, kui Yves ja Pierre seadsid end päriselt sisse soetatud majakesse Dar es Saada (tõlkes rahu ja õnne maja). YSL leidis just siin inspiratsiooni oma loomingule.


On ka teada, et Yves armastas jalutada prantsuse kunstnikule kuuluvas Majorelle nimelises indigosinise ja safranikollaste värvide poolt domineeritud villa aias, millisest ka minul Marrakechigasügavam sümpaatia algas.

1980. aastal õnnestus Yvesil ja Pierril endal armastatud villa omandada ja nad nimetasid palmipuude vilusse peidetud pärli nimega "Villa Oasis". Isiklikult külastasin Majorelle aeda selle aasta novembris ja tänaseni on meeles sealne rahulik jalutuskäik eksootiliste kaktuste ja sulisevate purskkaevude vahel ning imetlusväärne kontrastina mõjuv värvikireva arhitektuuri rõõmus stiilsus. Tänaseks on villa aeda püstitatud memoriaal, mille juurde on puistatud mõlema mehe viimased maised jäänused. Imeline koht viimaseks paigaks. Alles paar kuud tagasi on samas avatud Yves Saint Laurent muuseum, huvilised saavad külastada kompaktset berberi muuseumi, teha puhkepaus mahedates pooltoonidega kaunistatud kohvikus ja lahkudes heita pilk viisakate teenindajatega raamatupoodi, kus on saadaval mitu põnevalt illustreeriud raamatut Yves Saint Laurent´i ja Pierre Berge elu ning loomingu kohta. Jemaa el-Fna peaväljak ja pehmed mesimagusad datlid Milline laps keelduks aarete jahi laadsest ahvatlevast labürindiseiklusest? See saab reaalsuse võimalikuks vaid Maroko idamaisel turul. Kõigile tuntud Jemaa el- Fna peaväljak koos oma käänuliste turutänavate ja kohati pealetükkivate kohalike kaupmeestega võib olla esimasel külastusel hirmutav ka täiskasvanud reisijale.

Miks mitte aga läheneda siinkohal kogu asjale teisiti ja loominguliselt. Lapsed, kellel pole välja arenenud hirmu- ja ohutunnet saavad just siit meeldejääva ja muinasjutulise kogemuse. Pere kõige pisematel on võimalus kohtuda silmast silma vilepilli puhuvate kobrataltsutajatega, üleannetute ahvidega (kahjuks küll on loomad oma loomulikust elukeskonnast väljas ja kettide külge aheldatud), akrobaatide, hennatatoveeringute maalijate ja muinasjutuvestjatega. Siin on palju lusti ja ootamat avastusrõõmu: igasugused käsitsi nikerdatud eksootilised vidinad, kohapeal valmistatud muusikainstrumentidest kõlavad muusikahelid, vahvad terava ninaga täisnahast lastesussid ja värvikirevad suhkrustatud maiustused. Tegemist ei ole ahvatleva trikiga lapsevanematelt raha välja pressida, vaid kõik on üllatavalt märksa huvitavam: lapsed lahkuvad turult mitme toreda pisikese meene või kingitusega ning rikkamana uue mängulise suhtluskogemusega. Kohalikud lapsemeelsed kaupmehed kohtlevad väiksemaid hellitavalt ja julgustavad neid iga soovitud ja huvipakkuva esemega tutvust tegema.

Tähelepanuta ei tasuks jätta ka peaväljaku toiduputkade ala, kus on saadaval lihahautised ja kebabiroad, läätse-kikerherne supid (harira) ning imemaitsvas puljongis keedetud teod. Magustoiduks saab osta värskelt pressitud vahuse mahla või vankritele sätitud assortiiküpsiseid. Muideks Jemaa el-Fna peaväljakult ostsin kaasa parimaid kohalikke hiigelsuurusega datleid. Datlisõbrad, ärge jätke oma datliostu viimastele puhkekuurordi päevadele, sest sellise kvaliteediga mesimagusaid pehmeid datlipaksukesi ei pruugi te enam kuskilt leida. Peaväljaku turuplatsilt võite valida mitme erineva kvaliteediga datlite vahel, kuid siinkohal aitab hinnasiltide uudistamine: kallimad hinnad andsid selge vihje parima vilja leidmiseks. Olge teadlikud, et top kvaliteedi datleid alla 20 eurot kilo kergesti ei leia. Sõnadest siin ei piisa ja maiuse headust kinnitab vaid fakt, et datleid eksporditakse Marokost maailma eripaikadesse üle 90000 tonni. Datlite kõrvale sobib päikesetõusul või õhtuhämaruses ideaalselt tassike teed. Huvitav on see, et kohalikud marokolased armastavad segada aromaatset piparmünti rohelise teega ja sellel on tõesti ka oma mõte olemas: muidu teada-tuntud rahustav piparmündi tee saab läbi rohelise tee ergutava toime. Teadagi, valmis keedetud tee on küllaltki magus. Julgustavalt võib lisada, et magus jook palavasse kliimasse sobib ja rohke sukru lisamine näitab vaid külalislahkuse astet. Imeline argaaniaõli- ainult Marokost! Lõpetuseks midagi ka kulinaariahuvilistele. Soovin jagada Taghazout kalurikülakeses Hyatt Place Taghazout Bay hotellis pakutud argaaniaõliga (kohalikud nimetavad argaaniaõli "kõrbe kullaks") valmistatud avokaadosalati retsepti. Kellel kodus veel gastronoomilist argaaniaõli ei ole, siis tehke seda kordades soodsama külmpressitud oliiviõliga või lennake Marokosse argaaniaõli järele. Pehme pähkline ja mitte millegagi sarnanev maitseelamus on seda väärt! Avokaadosalat neljale Salat valmistatakse kahes osas: esimesena salati põhi ja viimasena püreetaoline kaste, millega kaetakse ettevalmistatud salatipõhi. Tükeldage avokaado ja tomat pisemateks kuubikuteks, sibul aga eriliselt pisikesteks tükikesteks. Lisage tunde järgi peenestatud koriandrit, argaaniaõli, sidrunimahl ja Tobasco kaste. Maitse järgi soola ja pipart. Salati põhi: 250 g küpset avokaadot 125 g tomatit 70 g punast sibulat pundike värsket koriandrit 2 tl argaaniaõli 4 tl sidrunimahla 1 tl teravat Tobasco kastet soola ja pipart Mikserda avokaado saumikseriga püreeks ja lisage tükeldatud tomat, sibul ja imepisikesed punase paprika tükid. Viimasena tükeldage koriander ja lisage see koos tükeldatud tomati, sibula ja paprikaga püreele. Püree omakorda lisage salatipõhjale ja lubage salatil enne serveerimist mõned tunnid külmikus maitsetel seguneda. Kaunistada võib salati granaatõuna seemnetega. Avokaado püree: (mikserda avokaado eraldi saumikseriga püreeks, ülejäänud köögiviljad tükeldage käsitsi) 250g avokaadot 1 keskmine tomat 1 väiksem punane sibul pundike värsket koriandrit 1 keskmine punane paprika soola ja pipart Uue kevadhooaja otsereisid Tallinnast Marokosse algavad märtsi lõpus ja kestavad kuni aprilli keskpaigani 2018. Saadaval on ka uudisena kombineeritud reisid Marrakech-Agadir ja Essaouira-Agadir (reisipaketi hinnas ka edasi-tagasi kohalikud sisetransfeerid).


Lisainfot kombineeritud reiside kohta leiate siit:

Surfihuvilistele soovitame uut ja arenevat vaba atmosfääriga Taghazout kuurordit. Ajaloolistel teemadel jäi tänases blogis peatumata, aga siin aitab meid välja 20. märtsil toimuv eestikeelse giidi poolt juhitav Lõuna-Maroko parimate paikade ringreis.


Registreerumine on juba alanud!


Lisainfot ringreisile leiate siit:

Huvitavad reisikogemused ja -uudised ikka Emeraude Travel´ist! Helen Vahter E-mail: helen@emeraudetravel.ee Mobiiltelefon:+372 51 77 181



bottom of page